16.11.2008
Viime aikoina olen kuullut monesti erilaisia harhaluuloja Italiasta ja täällä asumisesta. Ihmisillä tuntuu olevan vahva mielikuva ikuisesti lämpimästä paratiisista jossa ei ole huolia. Ja jos onkin niin ne on sata kertaa pienempiä kuin Suomessa. Joten oikasen nyt asioita hieman.

1. Talvi Italiassa
Olen kuullut tässä kuussa ainakin viisi kertaa "olispa kiva tulla sinne lämpimään käymään/siellä nyt ei ainakaan kylmä ole/ole onnellinen ettei siellä sada koko aikaa". Täälläkin vaihtuu vuodenajat, varsinkin täällä Pohjois-Italiassa. Toki lämpöä riittää pidempään kuin Suomessa mutta esim. ensi viikonlopulle on luvattu pakkasta yöksi. En siis elä ihanassa lämmössä ympäri vuoden. Ja äsken muuten satoi melkein kahden viikon ajan putkeen.

2. Huolet Italiassa
Täälläkin voi olla pa. Täälläkin voi tulla yllättäviä laskuja. En ole vielä löytänyt puuta josta keräillä rahaa tai nauttinut rahasateesta. Täällä voin olla myös huolissani koirista, voin pelästyä autosta kuuluvaa ääntä tai kirota naapureitani. Jos uskallan suuni avata mahdollisista huolista, tulee aina kommentti "sähän olet Italiassa". No niinpä olen. Se ei muuta sitä tosiasiaa ettei kaikki aina mene niinkuin suunniteltiin.

3. Arki Italiassa
Minulla on välillä tylsää. Tästä valittelin lauantaina kaverille joka soitti yllättäen. Tuli jo niin tutuksi tullut vastaus "siis miten sulla voi olla tylsää Italiassa?". Selitin että arki se on täälläkin ja aina ei elämä voi olla juhlaa, tanssia, virtaavaa viiniä, komeita miehiä ja hauskanpitoa. Sillä ei ole merkitystä, hän kuulemma mieluummin viettäisi tylsää arkea Italiassa. Mielelläni kuulisin mikä tekee tylsyydestä ulkomailla jotenkin fantastista?

4. Koirat Italiassa
Minua on myös monesti onniteltu siitä kuinka mukava täällä on olla ja elää koirien kanssa. Kun koirat saa ottaa joka paikkaan mukaan, kauppoihin, ravintoloihin, ne voivat juosta irti ja aina välillä koiranomistajat ottavat toisiaan kädestä ja laulavat onnesta, samalla kuin ihanat fuffet leikkivät yhdessä nurmikolla. Aurinko tietysti paistaa.
Todellisuudessa se ei mene ihan näin. Pieniä koiria saa ilmeisesti ottaa bussiin, kukaan ei välitä. Mutta junaan pitää laittaa koirille kuonokoppa tai pitää ne kuljetuslaukussa. Terasseille saa koirat ottaa mutta yhteenkään ravintolaan ei saisi sisälle viedä. Sama koskee kauppoja. Irtokoiria on ja löytyy, yllättäen enemmän uroksia. Oman säväyksen onneen tuo kun omistaa kaksi narttua joilla on joskus juoksut. Lenkistä tulee paljon jännittävämpi kun sulhasehdokkaat roikkuvat mukana. Itse pidän koirat pääosin narussa juuri näiden irtokoirien ja hullujen kaaharikuskien takia. Niin ja koirankakat pitää kerätä täälläkin.

5. Autoilu Italiassa
Ajaahan nämä kuin hullut mutta kuskit ovat kohteliaampia kuin Suomessa ikinä. Tekevät tilaa ja antavat tietä. Paitsi ne jotka ajaa töötti pohjassa ohi. Ajaminen täällä on kuitenkin jonkinlaisen legendan varjossa, ikäänkuin täällä ei normaali ihminen voisi ajaa. Voi täällä.

Byrokratiaan en enää edes mene.
Ei pidä kuitenkaan ymmärtää väärin! Viihdyn täällä, minua ei haittaa ettei koko ajan ole varjossa 30 astetta "lämmintä", ei meillä ole mitenkään valtavia murheita missään välissä ollut. Tylsyyskään ei ole 24/7, pelkästään ajoittaista. Ja nuo tyttöjen juoksutkin alkavat olemaan ohi. Mutta silti nuo harhaluulot aiheuttavat ajoittain pientä ärtymystä, varsinkaan kun yrityksiäni oikaista asia ei oteta kuuleviin korviin.